Kohdekiinteistöt

Erilainen historia – yhtäläinen tulevaisuus

EEMontti-hankkeessa mukana olevat neljä kohdekiinteistöä muodostavat läpileikkauksen suomalaisesta omakotirakentamisesta. Vaikka kiinteistöillä on erilainen historia takanaan, kaikkien tulevaisuus muodostunee samankaltaiseksi: lämmityskulut puolittuvat ja syntyvät säästöt lämmittävät mukavasti omistajien mieltä.

Kohdekiinteistö 1: 60-luvun tyyppitalo

Sijainti Pukinmäki, Helsinki
Omistaja Lauri Lehtinen
Rakennettu Vuosina 1958 – 59
Rakenne 3-kerroksinen Siporex-talo (30 cm)
Pinta-ala 351 m²
Energiankulutus 32000 kWh + tulisijojen arvioitu vaikutus 7500 kWh + ilmalämpöpumpun käytön vaikutus 5000 kWh = 45 500 kWh /a
Muuta  Takka, avotakka, takka- / leivinuuni, sekä saunassa puulämmitteinen kiuas. Painovoimainen ilmanvaihto.

Omistaja Lauri Lehtisen odotukset remontin suhteen:
  ”Tällä hetkellä talon pääasiallinen lämmitysmuoto on osittain varaava suorasähkö, ja siihen emme ole olleet koskaan täysin tyytyväisiä. Sen korvaamista on harkittu vakavasti ainakin 5 vuotta.

Tunnen taloni ja eri vaihtoehdot hyvin, mutta silti uskon, että alan ammattilaisilla on monia sellaisia toteuttamis- ja    ongelmien ratkaisutapoja, joita en ole osannut itse ajatella. Samoin uskon, että saan heiltä vinkkejä siitä, miten  järjestelmään saa joustavuutta siltä varalta, että 10 vuoden kuluttua markkinoille on jälleen tullut uusia tekniikoita. Otaksun remonttikustannusten olevan luokkaa 20 – 25 kiloeuroa, riippuen esimerkiksi komponenttien tyypistä ja lämminvesijärjestelmän kapasiteetista.”

Omistajan tunnelmat kilpailun ratkettua:

”Tarjousten vähäisyys harmitti, samoin raadin suositteleman voittajaratkaisun kalleus. Otin yhteyttä remontin tarjoajaan Seneraan ja tarkastelimme yhdessä uudemman kerran remonttitarvetta ja omia toiveitani. Antamieni lisätietojen ansiosta Senera muokkasi ehdotustaan ja niinhän siinä kävi, että yhteisymmärrys löytyi niin remontin sisällön kuin kustannustenkin osalta. Alkuperäinen tavoite saada energiaremontti valmiiksi heti alkuvuodesta ei näiden lisäneuvotteluiden vuoksi toteutunut, mutta loppukesään mennessä remontin on määrä olla valmis.”

Kohdekiinteistö 2: 70-luvun ok-talo

Sijainti Korso, Vantaa
Omistaja Anna Saarinen
Rakennettu Vuonna 1974
Rakenne 1-kerroksinen ok-talo, tasakatto muutettu harjakatoksi 1984
Pinta-ala 139 m², lisäosa rakennettu/rakenteilla
Energiankulutus 21 500 kWh + tulisijan arvioitu vaikutus 4500 kWh+ilmalämpöpumpun käytön arvioitu vaikutus 5000 kWh = 31000 kWh/a
Muuta Varaava takka käytössä 2 kertaa viikossa. Osassa huoneista lattialämmitys, osassa sähköpatterit. Ilmalämpöpumppu hankittu 2 vuotta sitten. Sähkö ostetaan 2 aikatariffilla.

 

Omistaja Anna Saarisen odotukset remontin suhteen ennen kilpailua:

Sähkölaskun osuus asumiskustannuksistamme on huomattavan suuri. Siksi olemme harkinneet erilaisia keinoja sähkönkulutuksen pienentämiseksi jo useita vuosia ja olemme myös valmiita muuttamaan omia kulutustottumuksiamme. Lämmitysjärjestelmän muutoksella tavoittelemme sekä ympäristöystävällisyyttä että taloudellista hyötyä.

Odotamme kilpailulta järkeviä ja toimivia ehdotuksia, jotka on räätälöity juuri tällaiselle talolle. Uskomme, että 10 000 eurolla saa paljon aikaan, mutta tarpeen mukaan harkitsemme suurempaakin lainaa.”

Omistajan tunnelmat kilpailun ratkettua:

Tarjousten määrä oli meille pettymys. Odotimme useampia tarjouksia ja erilaisia vaihtoehtoisia ehdotuksia. Olemme kuitenkin tyytyväisiä, sillä energiaremonttisuunnitelmamme on edennyt vain ja ainoastaan EEMontti-kilpailuun osallistumisen myötä. Kilpailuun sisältyneen kuntokartoituksen ansiosta olemme myös saaneet mielenkiintoista tietoa kiinteistöstämme, mikä auttaa meitä remonttien suunnittelussa myös jatkossa.

Saamamme tarjous vastasi ennakko-odotuksiamme ja on varsin laadukkaan oloinen. Ratkaisussa energiansäästötavoitteisiin ei ehkä ihan päästä, mutta energiansäästön lisäksi sisäilmanlaatu ja sisäilmaolosuhteet paranevat, mikä lisää asumisviihtyvyyttä. Toteutamme siis kilpailun raadin suositteleman voittajaratkaisun ja valmista pitäisi olla viikolla 3.


Kohdekiinteistö 3: 2000-luvun ok-talo

Sijainti Kivistö, Vantaa
Omistaja Kari Kaurala
Rakennettu Vuonna 2006
Rakenne 2-kerroksinen ok-talo
Pinta-ala 115,5 m²
Energiankulutus 23000 kWh/a
Muuta Lämmöntalteenotto poistoilmasta ILPO440. Ilmajakoinen lattialämmitysjärjestelmänä Legalett

Omistaja Kari Kauralan odotukset remontin suhteen:
Talomme lämmitysmuoto on ns. suora sähkölämmitys. Sähkön hinta on jo nyt korkea, mutta mm. verotuksellisista syistä uskon siihen tulevan lähivuosina vielä suuria korotuksia. Siksi olen harkinnut jo vuoden verran lämmitysmuodon muutosta, vaikka talomme onkin valmistunut vasta muutama vuosi sitten.

EEMontti-kilpailun kautta odotan saavani alan ammattilaisten osaamista ja näkemyksiä käyttööni. Arvioisin 20.000 euroa riittävän sopivan ja tavoitellut säästöt tuottavan ratkaisun aikaan saamiseksi. Haluaisin hyödyntää kotitalousvähennyksen sekä vuodelta 2011 että 2012, mutta kilpailun tiukka aikataulu hieman askarruttaa.”

Omistajan tunnelmat kilpailun ratkettua:

Saimme kiinteistöömme kaksi tarjousta, vaikka odotinkin saavani useampia. Tarjoukset olivat perusteellisia ja laadukkaita, ja kumpikin tarjous sisälsi selkeän toteutussuunnitelman, mikä on helpottanut suuresti remontin arviointia. Kahden tasavertaisen ratkaisun arvioiminen ja pisteyttäminen on haasteellista. Kilpailun raati teki hyvää työtä, mutta poikkesin sen suosituksesta, sillä itse arvostin valitsemani remontintarjoajan kokonaisvaltaista “avaimet käteen” -ratkaisua.

Toteutamme remontin saamamme suunnitelman mukaisesti. Maalämpökaivo on porattu joulukuussa, ja sisätöiden osalta jatketaan tammikuussa. On EEMontti-kilpailuun osallistumisen ansiota, että energiaremonttimme toteutus aikaistui. Ilman kilpailua se olisi saattanut jopa jäädä toteuttamatta.

 

Kohdekiinteistö 4: 2000-luvun paritalo

Sijainti Nöykkiö, Espoo
Omistaja TA-Asunnot
Rakennettu Vuonna 2001
Rakenne 2-kerroksinen paritalo
Pinta-ala 2 x 103,5 m²
Energiankulutus 34350 kWh (koko kiinteistölle)/a
Muuta Remonttikohteena on koko paritalo.

Omistaja TA-Kiinteistöjen odotukset remontin suhteen:
Energiatehokkuuden lisääminen on tärkein osa-alue yhtiömme energiaohjelmassa ja olemme asettaneet merkittäviä energian säästötavoitteita lähivuosiksi. Ala kehittyy jatkuvasti, joten odotamme mielenkiinnolla, mitä uusia ratkaisuja markkinoilta löytyy.

Uskomme saavamme toteutuskelpoisia tarjouksia ja olemme varautuneet niiden mukaisiin ratkaisuihin. EEMontti-kilpailun säännöissä mainitut lämmityskulujen puolittaminen ja investoinnin tuottovaatimus määrittelevät investointimme suuruuden.”

Omistajan tunnelmat kilpailun ratkettua:

Saamamme tarjoukset vastasivat osin odotuksia, mutta mitään”uutta” niihin ei kuitenkaan sisältynyt. Tarjousten määrä oli pettymys.

Voittajaratkaisu, ja etenkin siitä tehty muokattu versio, vaikuttaa realistiselta ja raadin panos ratkaisun arvioinnissa on ollut hyödyllinen. Tarjoajan asiantuntemus ei ole kaikilta osin paras mahdollinen, mikä ehkä johtuu konsortion tuomasta sidonnaisuudesta tiettyihin tuotevalintoihin.

Todennäköisesti emme toteuta suositeltua ratkaisua mm. liian pitkän takaisinmaksuajan vuoksi. Aiomme kuitenkin selvittää paremmin kannattavia vaihtoehtoja joissain toisissa sähkölämmitteisissä kohteissamme. Osallistumalla EEMontti-kilpailuun olemme saaneet arvokasta tietoa muiden kohteiden ratkaisuista.

Asunnonvälittäjän arviot

Kiinteistönvälittäjä arvioi kaikkien kohdekiinteistöjen markkina-arvon etukäteen ennen remontin toteuttamista, sekä remontin toteuttamisen jälkeen, jotta nähdään kuinka ratkaisu vaikuttaa asunnon arvoon.

Etusivulle >